דף ביתמידע שימושיסטודנטיםמידע, הרשמה וקבלה
מידע שימושי מגדר דו"ח
 
נספח מס' 3 - פרק מתוך נשים באוניברסיטה, דו"ח היחידה לתכנון ופתוח אקדמי, תשס"ג

גיל הכניסה ומאפייני הקידום של הסגל האקדמי הבכיר - הבדלים בין המינים שיעור הנשים הצפוי בדרגות השונות של הסגל האקדמי תלוי גם במשך השהות שלהן בכל דרגה. בסעיף זה בדקנו אם קיימים הבדלים משמעותיים בקצב הקידום של גברים ונשים בסגל האקדמי. את ההבדלים בשהויות בדרגה בדקנו בשתי דרכים:
א. דרך ההסתכלות על ההבדלים בהתפלגות האמפירית של גברים ונשים לפי דרגות.
ב. באמצעות אומדנים של משכי השהות בדרגות השונות כפי שהתקבלו מניתוח נתוני ההעלאות והמינויים, לדרגות מרצה בכיר ומעלה במסלול הרגיל, בין השנים

תשנ"ח - תשס"ב (סה"כ 450 מקרים).
א. התפלגות הדרגות של הסגל

במצב של שווי משקל משכי השהות בדרגות קובעים את אחוז הסגל בכל אחת מהן. משך שהות בדרגה זהה לגברים ולנשים גורר התפלגות זהה. שני התרשימים הבאים משווים את ההתפלגויות האמפירית של הסגל לפי דרגות להתפלגות שווי משקל המתקבלת בהנחת משכי השהות הממוצעים הבאים: 5 שנים בדרגת מרצה, 6 במר"ב, 7 בפ"ח ו-14 שנה בפמ"ה.
סגל אקדמי רגיל בתשס"ג: התפלגות אמפירית לפי דרגות לעומת התפלגות תיאורטית

כפי שניתן לראות ההתפלגות האמפירית של הסגל קרובה מאד להתפלגותו במצב שווי משקל בכל הדרגות למעט בדרגת מרצה. אחוז הסגל בדרגת מרצה נמוך מהצפוי כנראה בעקבות צמצום הסגל בשנים האחרונות.

סגל אקדמי רגיל לפי מין ודרגה בתשס"ג: השוואת ההתפלגויות בפועל להתפלגות התיאורטית


בעוד שהתפלגות כלל הסגל קרובה להתפלגות במצב שווי משקל, התפלגות הנשים לפי דרגות שונה באופן בולט מההתפלגות של הגברים.
ההפרש הגדול בשיעורי הנשים והגברים בדרגת מרצה נובע מכך שיש גידול בשנים האחרונות בשיעורי הכניסה של נשים והקטנה, הנובעת מכך, של שיעור הגברים. גורם אפשרי נוסף לכך ששיעור הגברים בדרגת מרצה נמוך מן השיעור התיאורטי הוא שחלק גדול יותר של גברים מתקבל לאוניברסיטה ישירות בדרגת מר"ב. לפיכך אין ההפרש בשיעורי הנשים והגברים מצביע על משך שהות שונה בדרגה זו.
ההתפלגויות האמפיריות של נשים וגברים מצביעות על משכי השהות בדרגות מר"ב ופ"ח הניתנים בטבלה הבאה. את משך השהות הממוצעת בדרגת מרצה קבענו כזמן התקני לשהייה בדרגה זו כלומר 5 שנים לגברים ולנשים. משך השהות בדרגת פמ"ה נגזר ממשך השהות הכולל של חברי הסגל שנלקח להיות 32 ו- 33 שנה לנשים וגברים בהתאמה.

 מרצהמר"בפ"חפמ"הסה"כ
נשים5.08.17.111.832.0
גברים5.06.07.414.633.0
ממוצע5.06.07.014.032.0

מנתונים אלו נובע שבדרגת מרצה בכיר מתעכבות הנשים כשנתיים יותר מאשר הגברים בעוד שבדרגת פ"ח הן שוהות זמן קצר במקצת מזה של הגברים. שיעור הנשים הנמוך בדרגת פמ"ה נובע חלקית ממשך שהות ארוך יותר בדרגת מרצה בכיר וחלקית מהבדלים בגיל הכניסה. נשים מתקבלות בגיל מבוגר יותר (בין שנה לשנתיים הפרש) ומתעכבות בדרגה מרצה בכיר ולכן, כוון שמשך השהות הכולל קבוע, הן שוהות פחות זמן בדרגה האחרונה.

ב. משכי השהות בדרגות ומאפייני קידום - הבדלים בין המינים .
האומדנים שבסעיף זה מבוססים על נתוני העלאות ומינויים לדרגת מרצה בכיר ומעלה במסלול הרגיל בין השנים תשנ"ח- תשס"ב (לא נכללו חברי סגל שנידונו בוועדה הרפואית).
בלוח הבא ניתנים אחוזי ההצלחה בהליכי הקידום, אומדנים לגיל בעת קבלת דרגת מרצה, ואומדנים למשך השהות בכל דרגה, עבור גברים ונשים.
הערכת משך השהות בדרגת פרופסור מן המניין מבוססת על גיל הכניסה לדרגה זו (כפי שמתקבל באוכלוסיה שנבדקה) שהוא 53 לנשים וגברים ועל פרישה בגיל 68. האומדנים לגיל בעת קבלת דרגת מרצה התקבלו מחברי הסגל שעלו לדרגת מרצה בכיר ב-5 השנים האחרונות.

 אחוז ההצלחה בהליכיםגיל בעת קבלת מרצהמשך שהות בדרגה
מרצהמר"בפ"חפמ"ה
גברים90.3ממוצע37.55.66.47.415
חציון37.25.65.66.6 
נשים90.0ממוצע39.85.57.76.415
חציון39.25.36.75.9 
סה"כ90.2ממוצע38.15.56.77.215
חציון37.65.66.36.4 
מספר המקרים
גברים3506866828990
נשים1002424262524
סה"כ4509290108114114

הלוח מראה כי 90% מכלל הפרוצדורות לקידום של הסגל האקדמי הרגיל מסתיימות בהצלחה ואין הבדל בין גברים לנשים. בנוסף לאחוז ההצלחה הכולל בדקנו גם את ההבדלים בין גברים ונשים בהליכים הגוררים קביעות ולא נמצא הבדל משמעותי בין המינים.

באוכלוסיה שנבדקה קיים פער של שנתיים בגיל קבלת מרצה, נשים מקבלות את הדרגה בגיל מבוגר יותר.
משך השהות הכולל בדרגות מרצה, מרצה בכיר ופרופסור חבר הוא כ-19 שנה ושווה לגברים ולנשים. אין הבדל בין גברים לנשים במשך השהות בדרגת מרצה, בעוד שלנשים שהות ארוכה יותר בדרגת מרצה בכיר ושהות קצרה יותר בדרגת פרופסור חבר, כשנה הפרש בכל אחת מהדרגות.
באוכלוסייה שנבדקה לא צפוי הבדל במשך השהות בדרגת פרופסור מן המניין שכן לא נראה הבדל בין גברים לנשים בגיל קבלת דרגת פמ"ה.
יחד עם זאת, מנתונים המתייחסים לסגל הרגיל לפני מספר שנים, נראה כי נשים משרתות עד 4 שנים פחות בדרגת פמ"ה , עובדה הגורמת להקטנת שיעורן בדרגה זו.

ג. סיכום
לאור ההבדלים בהתפלגויות האמפיריות של הגברים והנשים בדרגות אשר תוארו בסעיפים הקודמים ולאור הממצאים שהוצגו לעיל ניתן להסיק כי:
* ההבדלים בין גברים ונשים בדרגת מרצה מיוחסים בעיקר לשינויים בשיעורי הכניסה לדרגה ולא מהווים אינדיקציה למשכי שהות שונים במידה ניכרת לגברים ונשים.
* משך השהות בדרגת מרצה בכיר ארוך יותר עבור הנשים. אומדני משך השהות וההתפלגות האמפירית של הסגל תומכים בכך. יחד עם זאת, בעבר היה עיכוב גדול יותר בשהות נשים בדרגת מר"ב שגרם להגדלת שיעור הנשים בדרגה זו אף מעבר לשיעורן בדרגת מרצה. הנתונים הנוכחיים מצביעים על צמצום משך השהות של נשים בדרגה זו ועל צמצום הפער בין גברים ונשים.
* ההתפלגות האמפירית מצביעה על שוויון בין נשים וגברים באחוז פרופסורים חברים. יחד עם זאת, בקרב האוכלוסיה שעלתה לפמ"ה ב-5 השנים האחרונות קיימת אינדיקציה לשהות קצרה יותר של נשים. אם תופעה זו תימשך אנו צפויים לירידה גם באחוז הנשים בדרגת זו המלווה בעליה באחוז הנשים בדרגת פמ"ה.
* משכי השהות המתקבלים מנתוני ועדות המינויים מצביעים על שוויון בזמני השהות של נשים וגברים בדרגת פמ"ה ולפיכך לשיעור שווה שלהם בדרגה זו. יחד עם זאת, ממצאים קודמים מצביעים על כך שנשים שוהות כ-4-5 שנים פחות בדרגה זו. גם ההתפלגות בפועל, שיעור הנשים 27% ושיעור גברים 51%, מצביעה על משך שהות קצר יותר של נשים. הפער בשיעור זה נובע משלושה גורמים הפועלים באותו כיוון - הקטנת שיעור הנשים בדרגת פמ"ה: גיל מבוגר יותר של נשים בכניסה לסגל, עיכוב במשך השהות בדרגות הקודמות וגידול מתמשך בשיעור הנשים הנכנסות לסגל.
מכל האמור לעיל, חוסר הבדל באחוזי ההצלחה בהליכי הקידום, והבדלים קטנים יחסית במשכי השהות בדרגות מרצה, מר"ב ופ"ח, אנו מסיקים כי הגורם העיקרי להסבר של שיעור הנשים הנמוך בקרב הסגל האקדמי בדרגות אלו, הוא שיעור מסיימות תואר שלישי בעבר. כל יתר ההבדלים שלעיל משפיעים בעיקר על הקטנת שיעור הנשים בדרגת פמ"ה.